Fermenteret skrabsammen fra haven

Fermenteret skrabsammen fra haven

For at alle de bittesmå ufo´er og hokkaidoer ikke skulle rådne væk i det fugtige efterårsvejr eller blive spist af snegle, blev de høstet i dag, og fermenteret sammen med små løg, en alt for gammel, gul agurk, nogle grønne tomater, en håndfuld små vildtomater, lille chili og nogle krydderier.

Egentlig tog jeg bare, hvad jeg kunne finde i haven, og hvad der lå og flød på køkkenbordet. Du kan sagtens udelade nogle af ingredienserne eller tilsætte nogle andre.

Inspirationen kommer fra, at jeg for nylig har hørt, at det er helt almindeligt, at man f.eks. i Uzbekistan fermenterer bittesmå ufo´er.

Opskrift

Ingredienser

små ufo´er og hokkaidoer (skær dem i skiver, hvis de er for store)
små grønne tomater (halveret) og røde vildtomater
små løg (halveret)
en overmoden gul agurk i tykke skiver
en lille, mild chili
krydderier:
bronzefennikel, sellerigrønt, sennepsfrø, peberkorn, laurbærblad

Tilberedning

Start med at se efter, hvor stort dit glas er. Det plejer at stå i bunden af glasset. Du skal vide det for senere at kunne beregne saltindholdet.
Står der ikke noget i bunden af glasset, så vej glasset før og efter, at du er kommet ingredienserne OG vandet ned i glasset.

Grøntsager, der skal fermenteres, skal som regel ikke vaskes. Men her ved den her årstid er der så mange skimmelsporer i luften, at jeg har vasket grøntsagerne.
Kom sennepsfrø, peberkorn og laurbærblad i bunden af glasset, læg grøntsagerne på – på en sådan måde, at der er så lidt luft imellem dem som muligt. Anbring de grønne blade mellem grøntsagerne.

Fyld op med kold, rent drikkevand.

Nu drysses salt på glasset. Står der f.eks. 1 liter i bunden af dit glas – eller vejer glassets indhold (inkl. vand) 1 kg, så drys lige så stille cirka 20 g salt på. Rør ikke rundt, saltet opløses helt af sig selv.

Læg et stort kål- eller et par vinblade på ingredienserne, således at alle ingredienser er under vand.

Skrue låg på, men ikke alt for fast, så eventuelt overtryk kan komme af. Har du brugt patentglas, så luk glasset – og hvis du har brugt Weck-glas, så luk dem med gummiring og bøjle.

Glasset sættes til fermentering ved cirka 20 grader i cirka 2 uger. Derefter er indholdet spiseklart, men kan holde sig i køleskabet i længere tid. Uåbnede glas burde kunne holde sig i månedsvis.

Vil du vide mere om fermentering?

Så er Din lille praktiske bog om fermentering måske det helt rigtige for dig!