Surkål fra barnsben
Jeg stammer oprindeligt fra den sydtyske egn Fildern” nær Stuttgart. Egnen er berømt for sit ”Filderkraut”. Denne form for spidskål er også kendt blandt danske haveelskere. Så jeg er vokset op med surkål som en naturlig og elsket del af kosten. Men det er først i en moden alder, at jeg selv for alvor gik i gang med at udforske fermenteringens verden.
Mælkesyregæring – naturlig og ældgammel
Fermentering er en ældgammel, naturlig – og meget nem – konserveringsmetode. Den beror på mælkesyregæring – en proces, der er allestedsnærværende ude i naturen. Og når grøntsagerne og frugterne ikke koges, bevares deres lysende, intensive farver – et tegn på, at der også er mange andre værdifulde indholdsstoffer, der bevares, samtidig med, at nye indholdsstoffer dannes.
Dermed skaber fermentering nye, interessante og overraskende smagsoplevelser på baggrund af helt almindelige grøntsager og frugter.
Fermentering er bæredygtig
Fermentering er en bæredygtig og ressourcebesparende konserveringsmetode. Intet skal opvarmes eller henkoges i timevis og der skal ikke bruges plastemballage. Der skal heller ikke bruges energi til nedfrysning.
Lokale råvarer
Og de fleste af vores lokale grøntsager (og mange frugter) egner sig fortrinligt til at blive fermenteret, og da kål, gulerødder, rødbeder, løg o.l. er forholdsvis billige, har rigtig mange mennesker hertillands også råd til at købe dem økologiske.
Vil du lære at fermentere?
Vil du i gang med at fermentere – eller søger inspiration – eller har brug for helt at forstå, hvordan fermentering egentlig virker, så er Din lille praktiske bog om fermentering det rigtige for dig.
Men du kan også booke mig til en workshop om fermentering hjemme hos dig eller i en lille gruppe.